Белгия – Словакия Анализ 17.06.2024

Белгия емблема
Белгия
Словакия емблема
Словакия

В понеделник Белгия започва пореден голям футболен форум в ролята на скрит фаворит за трофея. Може да кажем, че „Червените дяволи“ вече търпят смяна на поколението, като от звездния им отбор останаха едва няколко играчи начело с Де Бройне и Лукаку, но класата на селекцията продължава да е на високо ниво. Би трябвало белгийците да не срещнат трудности в Група Е от ЕВРО 2024, където започват срещу Словакия, а до края на месеца ще играят още с Украйна и Румъния.

Белгия бе сред отборите, които най-лесно успяха да си проправят път до шампионата. Тимът не загуби нито веднъж в квалификациите, където основни конкуренти бяха Австрия и Швеция. Едва четири попадения инкасира отбора, а в осемте си мача записа шест победи. Отлична игра в защита и не чак толкова резултатен футбол видяхме от „Червените дяволи“ и в приятелските срещи в началото на месеца. В Брюксел Черна гора бе сломена с 2:0, а Люксембург с 3:0.

За Словакия предстои трето поредно участие на Европейско първенство след дебютното такова през 2016 година, когато тимът достигна до осминафиналите. Словаците се представиха достойно в квалификациите, където спечелиха в седем от осем мача, а в останалите две срещи отстъпиха пред Португалия, макар и след много силен футбол. Такъв видяхме и в навечерието на започналата вече надпревара, като тимът победи с по 4:0 Сан Марино и Уелс.

Белгия е фаворит не само в този мач, а и в цялата група. С оглед формата на турнира, победа за „Червените дяволи“ днес ще им осигури спокойствие и възможност за ротация в следващите две срещи, тъй като едва ли може да станем свидетели на чудо и изненадващо отпадане на тима още в групите. Макар и като аутсайдер, словаците няма как да отпишат този мач, но реално погледнато следващите два с Украйна и Румъния са далеч по-важни, защото там шансовете за точки изглеждат по-големи.

В първия кръг от груповата фаза не очаквам да станем свидетели на много попадения и тази среща не е изключение. В последните години победите с 1:0 или 2:0 в актива на Белгия преобладават в сравнение с разгромите, които постигаше тимът в близкото минало. Шансовете на Словакия, Украйна и Румъния за място на осминафиналите изглеждат равни, а Белгия определено разполага с нужния опит и класа, с които да застане на върха в тази четворка.

Очакване: Белгия #2-0 / Да Спечели на Нула: Белгия да спечели на нула.