ДР Конго – Гвинея Прогноза 02.02.2024

ДР Конго емблема
ДР Конго
П
Р
Р
Р
Гвинея емблема
Гвинея
П
З
П
Р

В може би най-равностойния сблъсък от четвъртфиналите за Купа на африканските нации сили ще премерят Демократична Република Конго и Гвинея. Въпреки приблизително изравнените коефициенти, символичните домакини остават фаворити да продължат напред. Историята е в тяхна полза, като те бяха на четвъртфинал и през 2017 година, но отпаднаха от Гана. Гостите пък вече постигнаха историческо класиране в континенталната надпревара, като преди това загубиха всичките си три елиминационни двубоя.

ДР Конго е един от петте отбора в тази фаза, които все още нямат загуба на турнира. Тимът обаче е единствен и без победа. Всички три мача за отбора в Група F завършиха при равен резултат, но пък това бе напълно достатъчно да завърши зад Мароко, но пред Замбия и Танзания. На осминафиналите пък ДР Конго бе по-добрият отбор в мача с Египет, който след 1:1 в редовното време, достигна до изпълнение на 18 дузпи.

Гвинея успя да преодолее една доста силна група, в която бе фаворит за третото място и в крайна сметка завърши на него. Тимът загуби от Сенегал, който напусна турнира, а от другия голям отбор Камерун, който също е аут, измъкна точка. Единственият успех дойде над Гамбия. В първия си елиминационен двубой гвинейците победиха драматично Екваториална Гвинея с гол в 98 минута за 1:0. Преди това екваторианците останаха с човек по-малко и пропуснаха дузпа в 68 минута.

Както споменах още в първия абзац, Демократична Република Конго е фаворитът в този сблъсък. Тимът има повече опит в подобни срещи и на теория разполага с по-качествнеи фигури в своя състав. Резултатите от историята на съперничеството също са в полза на символичните домакини и аз залагам, че те ще влязат в спора най-малко за бронзовите медали.

Очакване: ДР Конго #1-0 / Да се Класира: ДР Конго.