Грузия – Гърция Прогноза 26.03.2024

Грузия емблема
Грузия
П
З
Р
П
З
З
Гърция емблема
Гърция
П
Р
З
П
П
З

Във вторник Грузия ще се бори за историята. Развитието на футбола в страната е очевидно и техните усилия могат да бъдат възнаградени с първо историческо класиране за Европейско първенство. На пътя им обаче застава европейският шампион от 2004 година Гърция. Под ръководството на Гус Пойет виждаме доста различно лице от южните ни съседи, които играят по-открит и следователно резултатен футбол, който 20 години по-късно може да ги изведе до нови висоти.

За да стигнат до този финален плейоф, двата тима трябваше да елиминират по един противник. Грузия се справи сравнително лесно в домакинството си на Люксембург и то без звездата си Кварацхелия, който бе наказан, но днес ще е на линия. Неговите съотборници изцяло контролираха събитията на терена и спечелиха с 2:0, след като заиграха и с човек повече след 56 минута на двубоя. Длъжен съм да отбележа, че изравнителен гол за 1:1 бе отменен минути преди Шанот да бъде изгонен за гостите.

На свой ред Гърция пък се изправи срещу Казахстан и в Атина шансовете за изненада бяха нищожни. Много по-лесно от очакваното обаче гърците се справиха със своя противник, като след четвърт час имаха комфортен аванс от два гола, а на почивката резултатът вече беше 4:0. През втората част гърците успяха дори да спестят и сили, а с автогол на противника бе оформено и крайното 5:0.

Преди години щеше да е изненадващо, ако Гърция не успее спечели двубой срещу този противник, но не и в днешно време. Грузия се превърна в един солиден отбор, който у дома е способен да поднесе сензация. Гърците остават фаворити в срещата, но съм сигурен, че и домакините имат какво да демонстрират. В световни квалификации през 2021 година „Елините“ печелят с 2:0 в Тблиси, а срещата в Солун приключва при равенство 1:1. В само две от осемте срещи от съперничеството Грузия не губи, като все още преследва първа победа, а шансовете за такава днес съществуват. Очаквам сериозно надлъгване от двата отбора и въпреки това поне по гол след отличното представяне преди дни.

Очакване: Равенство #1-1 / Двата Отбора да Отбележат Гол: Да.