Грузия – Португалия Анализ 26.06.2024

Грузия емблема
Грузия
Р
З
Португалия емблема
Португалия
П
П

На това Европейско първенство имаме няколко национални селекции, които не сме свикнали да наблюдаваме на толкова високо ниво, но всяка от тях може да напусне шампионата с достойнство. Един от тези отбори е Грузия, който все още има шанс да прогресира напред, но това преминава през задължителна победа над Португалия. На пръв поглед това изглежда мисия невъзможна, но португалците вече осигуриха своята крайна позиция и в днешния двубой Роберто Мартинез може да си позволи ротации в състава.

Започвам този анализ с представянето на Грузия, която взе една точка от първите си два мача, но можеше да постигне и повече. Грузинците изиграха много силен и равностоен двубой с Турция, в чиито заключителни минути имаха няколко добри положения да изравнят за 2:2, но в крайна сметка отстъпиха с 1:3. Двубоят с Чехия бе далеч по-тежък и чехите заслужаваха да спечелят с разлика, но Мамардашвили се отчете с десет спасявания и на практика отказа Патрик Шик и компания при краен резултат 1:1. Отново в последните секунди грузинците имаха своя шанс и в тази среща, когато не успяха да завършат атака с числено преимущество трима срещу един.

За Португалия няма какво толкова да кажем. Двата мача бяха изиграни перфектно от тима. Представянето в защита бе на много високо ниво, като устремът на Чехия и Турция не трая дълго. Все пак чехите успяха да отбележат първия гол в мача между двата отбора, но обратът бе налице, макар и в добавеното време. Доста по-леко се разви срещата с Турция, като всичко приключи с огромна грешка за автогол на турците в 28 минута. Крайният резултат бе класически – 3:0.

Моето скромно мнение е, че Грузия няма да загуби този мач или ако това се случи, то ще е минимално, дължащо се на класата на противника. Роберто Мартинез разполага с богат избор за титулярна единадесеторка, но дори и да видим силни индивидуалности, то те няма да имат много минути заедно на терена. Грузия има своите шансове да продължи напред и ще ги преследва до последния съдийски сигнал, както направи Албания срещу Испания преди дни и можеше да се поздрави с престижна точка в края.

Очакване: Равенство #1-1 / Алт. Азиатски Хендикап: Грузия 1.5.