Германия – Дания Анализ 29.06.2024

Германия емблема
Германия
Р
П
П
Дания емблема
Дания
Р
Р
Р

Домакинът на Европейското първенство Германия бе първият отбор, който си осигури място на осминафиналите. Опонент в тях ще е Дания, като двата тима попаднаха в тежък поток. В следващата фаза опонент най-вероятно ще е Испания, а на полуфинал съперник може да е някой измежду Португалия, Франция или Белгия.

Първенството за Германия започна чудесно с 5:1 над Шотландия и продължи с победа 2:0 над Унгария, при която обаче вече си проличаха някой слабости на „Бундестима“. Въпреки осигуреното място на осмианфиналите, Нагелсман заложи на титулярната си единадесеторка и за последния мач с Швейцария, който трябваше да осигури първото място в Група А. Двубоят почти изцяло се разви пред вратата на Ян Сомер, но чистите положения на практика липсваха. В 28 минута, при една от своите контраатаки, швейцарците излязоха напред. През втората част наблюдавахме още от същото, а изравнителното попадение, дело на резервата Фюлкруг, падна в 92 минута.

Дания също преодоля своята група без допусната загуба, но и без победа. „Червеният динамит“ бе част от скучната Група С, в която видяхме общо само седем гола. Датчаните завършиха наравно със Словения, Англия и Сърбия, като най-добрият им мач бе срещу „Трите Лъва“. Играчите на Дания бяха по-активните на терена и в останалите срещи, но добрите идеи в атака липсваха. В крайна сметка тимът изпревари Словения за второто място, поради по-малко получени жълти картони до тук на първенството.

Мачовете за Дания с Германия винаги ще бъдат по-специални поради успеха във финала на ЕВРО 1992 с 2:0. Немците обаче печелят останалите две срещи между двата отбора на европейски първенства. Историята показва, че обичайно срещите от съперничеството завършват с по-малко от три гола и очаквам това да е така и днес. Дания се защитаваше добре в груповата фаза, докато Германия среща трудности да организира добри атаки срещу по-добре защитаващи се отбори. В пет от шестте мача на двата отбора до тук в турнира бяха отбелязани под 2.5 гола.

Очакване: Германия #1-0 / Общо Голове: Под 2.5.