Италия – Албания Анализ 15.06.2024

Италия емблема
Италия
Албания емблема
Албания

Осем години по-късно Албания отново е на Европейско първенство. Този път обаче „Орлите“ попадат в още по-тежка компания. В първия си мач те ще играят срещу настоящия носител на трофея Италия. „Адзурите“ са длъжни да се възползват от по-лекия опонент в първия кръг и да вземат аванс пред Испания и Хърватия, които играят малко по-рано във втория ден от шампионата в Германия.

Италия изненадващо пропусна Мондиала в Катар преди две години и бе на косъм това да се повтори и за текущото Европейско първенство. „Адзурите“ събраха едва 14 точки в Група С и изпревариха Украйна на втората позиция единствено с по-доброто си представяне в преките срещи. Лидер в групата пък бе Англия. Периодът за Италия обаче може да определим като преходен, тъй като в състава на Спалети личат вече доста нови имена. В двете си проверки преди ЕВРО 24 Италия не допусна гол – 0:0 с Турция и успех с 1:0 над Босна и Херцеговина.

Албания не само се класира за първенството на Стария континент, а го стори като лидер в своята квалификационна група. „Орлите“ се справиха в конкуренцията на Чехия и Полша. Те впечатлиха с представянето си у дома, където победиха преките си конкуренти и не допуснаха гол. Албания също събра самочувствие преди старта на Европейското първенство. „Орлите“ победиха Лихтенщайн с 3:0 и Азербайджан с 3:1.

Италия и Албания имат своите четири срещи през последните десет години, като „Адзурите“ печелят всяка една от тях. Три от мачовете завършват с под 2.5 гола, а това не бива да ни изненада, ако се случи отново и днес. Италия никога не се е славила с атомно нападение, а напротив, обича минималните победи без допуснат гол. Твърде вероятно е Албания да се превърне в най-дефанзивно настроения тим на това първенство. Домакинските изяви на отбора са впечатляващи, но по чуждите терени победен бе единствено Фарьорски острови за последните близо три години. Дори извън пределите на своята родина обаче „Орлите“ остават солидни в представянето си в отбрана и рядко инкасират повече от гол.

Очакване: Италия #2-0 / Резултат / Брой Голове: Италия & Под 2.5.