Полша – Нидерландия Анализ 16.06.2024

Полша емблема
Полша
Нидерландия емблема
Нидерландия

Група D на ЕВРО 24 е една от най-свирепите, като включва два от фаворитите за крайния триумф в надпреварата – Франция и Нидерландия. Тук са още Австрия и Полша, които разполагат с достатъчно силни селекции и с малко повече късмет биха имали възможност за едно от първите две места в групата. Първата среща от тази група противопоставя „Дружина полска“ срещу „Лалетата“ в Хамбург.

Пътят на Полша към ЕВРО 2024 бе много трънлив. Обичайно тимът се класира с лекота на подобни форуми, но не и този път. Крайната позиция в квалификационната група бе едва трета, като от аутсайдер като Молдова бе измъкната само точка. Поляците обаче спечелиха последвалия бараж, като първо елиминираха Естония, а след това и Уелс на дузпи, след като 120 минути не бяха достатъчни на двата отбора да отбележат дори гол.

Нидерландия пък очаквано завърши на второто място в своята квалификационна група за шампионата. „Лалетата“ бяха безпогрешни срещу всички свои опоненти в спора за това място, но загубиха на два пъти от лидера Франция, с който ще премерят сили и в Германия. Под ръководството на Куман наблюдавахме доста атакуващо настроена Нидерландия, но в края на квалификационния цикъл и представянето в защита бе значително подобрени.

В дните преди старта на ЕВРО 24 Полша и Нидерландия постигнаха по две победи в приятелски срещи. Поляците играха срещу други участници на шампионата, като победиха Украйна с 3:1 и Турция с 2:1. Лошата новина от мача с турците бе принудителната замяна на двойката нападатели Свидерски и Левандовски. Нидерландците пък демонстрираха атакуваща мощ и победиха Канада и Исландия с по 4:0.

Турнирът Лига на нациите направи така, че тези два отбора да имат цели четири мача помежду си през това десетилетие. В три от тях Нидерландия успя да спечели, като тя остава фаворит и в Хамбург. Макар и да разтеглям сериозно периода, то „Лалетата“ играят доста успешно срещу този противник и в осем от последните девет мача отбелязаха поне два гола във вратата му. На това Европейско първенство очаквам Куман да заложи на успешния за него атакуващ и резултатен футбол.

Очакване: Нидерландия #2-1 / Общо Голове за Отбор: Нидерландия Над 1.5.