Португалия – Чехия Анализ 18.06.2024

Португалия емблема
Португалия
Чехия емблема
Чехия

Португалия е един от основните претенденти за краен триумф на Европейското първенство. Иберийците имат късмета да са в една наглед лесно преодолима група и място извън първите две ще бъде абсолютен провал. Предстои да разберем обаче дали те в действителност ще справят с Турция, Грузия и Чехия. Не рядко Роналдо и компания не демонстрират най-доброто, на което са способни, в груповата фаза.

Португалия завърши като единственият отбор, който успя да спечели всички точки от своята квалификационна група. Факт е, че сериозен опонент липсваше и отбори като Словакия, Люксембург, Исландия, Босна и Херцеговина и Лихтенщайн са далеч под класата на португалската селекция, но постигнатото заслужава уважение. Головата разлика също бе повече от впечатляваща – 36:2. Португалия изигра и три контроли непосредствено преди старта на шампионата в Германия. Победи бяха записани над Финландия и Ирландия, но тимът се справи притеснително слабо при домакинска загуба от Хърватия.

Чехия също попадна в една доста благоприятна група в квалификациите за ЕВРО 2024. Изключително интересно се разви Група Е, където фаворита Полша остана на едва трета позиция, а първото място бе поделено между Албания и Чехия. Албанците обаче взеха четири точки от двата преки мача и заеха крайната първа позиция. Чехите записаха четири победи в четирите си приятелски мача през новата година, като преди десетина дни разбиха Малта с 7:1, а Северна Македония бе победена с 2:1.

Преди две години двата отбора бяха част от една група в турнира Лига на нациите, където Португалия спечели на два пъти с общ резултат от 6:0. Мачовете помежду им на Европейско първенство са три, като противниците имат по един успех на четвъртфинал, а португалците печелят единствения мач помежду им от груповата фаза. Очаквам добро начало за фаворита в Група F.

Очакване: Португалия #3-1 / Азиатски Хендикап: Португалия -1.