Румъния – Украйна Анализ 17.06.2024

Румъния емблема
Румъния
Украйна емблема
Украйна

Група Е на ЕВРО 2024 не привлича особено голямо внимание, но обещава да е доста интересна. Фаворит в нея е Белгия, като Украйна също би трябвало да продължи напред. Липсва обаче големият европейски противник, което вдъхва надежди на Румъния и Словакия, че могат да прескочат групите. Да не забравяме и, че четири от шестте трети отбора също ще продължат към осминафиналите, така че три точки най-вероятно ще се окажат достатъчни.

Румъния бе една от изненадите в квалификациите, като се превърна в един от малкото отбори, които завършиха без поражение. Десет мача изиграха румънците и след тях спечелиха категорично първото място в компанията на Швейцария. Трябва да признаем, че жребият бе добър и Андора, Косово, Беларус и Израел очаквано не бяха особено голяма конкуренция. Формата на тима през тази година обаче е притеснителна. Победа липсва във вече четири мача, а двете контроли с България и Лихтенщайн приключиха при нулеви равенства, макар и в ролята на абсолютен фаворит на собствен терен.

Украйна се класира за ЕВРО 2024 чрез бараж. За опоненти в квалификациите тимът имаше Англия и Италия, като загуби битката за второто място с „Адзурите“ единствено при по-слаби резултати в преките срещи. Страхотна драма в баражите обаче класира Украйна за Германия. В Зеница Босна и Херцеговина бе обърната с попадения на Яремчук и Довбик в 85 и 88 минути. Обрат бе нужен и срещу Исландия, като той отново бе оформен с късен гол за 2:1. В контролите преди шампионата украинците завършиха 0:0 с Германия, загубиха с 1:3 от Полша и победиха Молдова с 4:0.

Историята на това съперничество познава доста резултатни срещи, но всички те са приятелски, а днес залогът е огромен. Украйна изглежда като фаворит за трите точки, но първото място на Румъния в квалификациите не бива да бъде подценявано. Впечатление в румънския тим прави стабилното представяне в защита. Точката не звучи никак лошо за символичните домакини днес, тъй като на теория и за двата отбора най-лесният двубой би следвало да е срещу Словакия. Очаквам малко попадения и максимум едно попадение, което да раздели противниците в тази среща.

Очакване: Украйна #1-0 / Общо Голове: Под 2.5.