Сърбия – Англия Анализ 16.06.2024

Сърбия емблема
Сърбия
Англия емблема
Англия

В третия ден от шампионата в Германия участието си започва финалистът от предишното Европейско първенство Англия. Преди три години англичаните загубиха финала от Италия на дузпи, като поражението дойде на „Уембли“, а разочароването бе огромно. През тази година целта е грешката да бъде поправена, а Гарет Саутгейт официално заяви, че ако това не се случи, то ще подаде оставка. Първата крачка в Германия изглежда трънлива, тъй като съперник е Сърбия, а тук са още отборите на Дания и Словения.

В последните си десетина мача Сърбия печели доста рядко и допусна куп поражения, които не говорят добре за текущото ниво на отбора. Квалификационната група на отбора бе доста лека, но разочарованието от двете загуби от Унгария остава, а с късни попадения бяха измъкнати 4 точки от България. В противен случай Митрович и компания можеха да гледат шампионата от телевизора.

Разбира се, Англия за пореден път премина с лекота през квалификациите. Не помня кога последно англичаните не спечелиха своята група, като отново бяха на върха без допуснато поражение. Този път имаше и тежки противници като Италия и Украйна. „Адзурите“ обаче бяха победени на два пъти, а единствените два неуспеха бяха с Украйна и Северна Македония.

Сърбия влиза на това първенство с категорична победа в приятелски мач с Швеция преди седмица. Преди това обаче бе допуснато поражение от Австрия, за да затвърдим теорията, че сърбите са непостоянни през последната година. Гарет Саутгейт пък разбуни духовете с решението си да остави извън състава Мадисън, Грийлиш и Магуайър. В контролите през юни тимът се затрудни пред гола срещу Босна и Херцеговина, макар и в крайна сметка да спечели с 3:0. Дни по-късно дори положенията липсваха при само един точен удар и загуба с 0:1 от Исландия на „Уембли“.

Днес Сърбия ще изиграе първия си мач на Европейско първенство като самостоятелна държава. При трите си участия на Световно първенство балканците събраха общо само седем точки и инкасираха шест загуби в девет срещи. Драган Стойкович разполага със страхотни играчи в своя отбор, които имат и нужния опит, но не мисля, че тимът има сили да стартира с точки в първия мач и да се бори за една от първите две позиции в Група С. Гарет Саутгейт има своите критици, но разполага с едни от най-добрите играчи в света и очаквам класата да доведе до отлично начало на „Трите лъва“ на шампионата.

Очакване: Англия #2-0 / Краен Резултат и Брой Голове: Гост и Под 3.5 Гола.