Словения – Дания Анализ 16.06.2024

Словения емблема
Словения
Дания емблема
Дания

Съдбата събира Словения и Дания и на Европейското първенство в Германия, след като те се бориха за своето място тук в една квалификационна група. В нея „Червеният динамит“ бе фаворит и я спечели, но единствено поради по-доброто си представяне в срещите с днешния противник. Вече на големия шампионат двата тима ще се борят за място на осминафиналите с Англия и Сърбия.

Квалификационният цикъл премина доста сходно за двата отбора, като те записаха по седем победи, равенство и две загуби. Сходна бе и головата им разлика по десетина допуснати гола и двойно повече отбелязани. В двата преки сблъсъка видяхме по-силна игра от Дания и особено в Копенхаген. Срещата в Любляна обаче завърши 1:1, а успехът на „Паркен“ дойде с 2:1.

Словения е сред изненадващите имена на футболния форум, но споменатата загуба в Копенхаген е единствената за последните дванадесет мача. В първите дни от юни словенците победиха Армения и завършиха 1:1 с България. Проблемът е, че и в двете срещи момчетата на Матияж Кек не показаха ниво, което отговаря на нужното за добро представяне в Германия.

За опоненти в контролите преди Европейското първенство Дания се спря на други две скандинавски държави. „Червеният динамит“ демонстрира силна игра и напълно заслужено записа победи над Швеция и Норвегия. Видяхме и пет гола от Хойлунд и компания в тези две срещи и то срещу отбрани, които по традиция се справят добре.

Дания не спечели само веднъж в шест мача от историята на това съперничество. Определено най-трудните срещи за тима бяха през миналата година, но отново датчаните бяха по-класният тим на терена, какъвто очаквам и да са днес. Три точки в групите на това Европейско първенство почти сигурно те изпращат на осминафиналите, като един от най-добрите трети. Очаквам „Червения динамит“ да свърши своята работа днес и в следващите два кръга да играе по-освободено по пътя към едно от първите две места.

Очакване: Дания #2-0 / Краен Резултат: Победа за Дания.