Турция – Грузия Анализ 18.06.2024

Турция емблема
Турция
Грузия емблема
Грузия

Грузия е един от дебютантите на Европейското първенство в Германия, но постигнатият успех не е никак случаен. Тимът дори имаше късмет и на жребия, който го изпраща в никак не лоша група. Тук е фаворитът Португалия, но изглежда съвсем реална възможността грузинците да отмъкнат точки от Турция или Чехия, макар и да бъдат аутсайдер в срещите с тези противници.

Турция се класира за този шампионат като първи в своята квалификационна група. Отборът записа пет победи в осемте си срещи, като размени по една победа с Хърватия, но се представи по-добре срещу останалите противници. За съжаление обаче формата на старта на първенството е слаба. Победа липсва във вече пет мача. В контролни срещи през юни турците завършиха 0:0 с Италия и загубиха с 1:2 от Полша.

Квалификационният цикъл за Грузия не бе добър, като тимът остана едва четвърти, а спечелените точки от Норвегия, Шотландия и Испания са само две. Доброто представяне на грузинците в Лига на нациите обаче им осигури място на баражите. В първия от тях Люксембург бе отстранен без особени трудности. Във финалния плейоф Грузия игра цяло второ полувреме и продължения с човек по-малко, но вкара мача с Гърция в дузпи. Те се оказаха решаващи и класираха за пръв път страната на Европейско първенство по футбол. Преди неговото начало грузинците имаха време за само една приятелска среща – победа с 3:1 над Черна гора.

Всички отбори от Група F ще бъдат сериозни фаворити в мачовете си с Грузия, но грузинците не са обречени. Факт е, че силата на тима е у дома, но момчетата на Вили Саньол събраха нужното самочувствие и практикуват качествен и офанзивен стил на игра. По притеснително е как Турция ще подходи в тази среща, след като през новата година допусна три загуби, макар и в приятелски мачове, а играта определено не се получава. Очаквам равностоен двубой, който да е един от малкото в първия кръг, които да завършат с попадение и в двете врати.

Очакване: Турция #2-1 / Двата Отбора да Отбележат Гол: Да.