Уелс – Финландия Прогноза 21.03.2024

Уелс емблема
Уелс
Р
Р
П
П
З
З
Финландия емблема
Финландия
П
П
З
З
З
П

Днес ще се изиграят шест плейофа за класиране на Европейското първенство в Германия, а един от най-интересните от тях е между Уелс и Финландия, които бяха част от предишния шампионат на Стария континент. Победителят от тази двойка ще бъде решен в един мач в Кардиф, което неимоверно накланя везните в полза на „Драконите“. В следващия решаващ двубой пък ги очаква победителят измежду Полша и Естония.

В тежка квалификационна група попадна Уелс, като петте отбора бяха способни да затруднят всеки и да му отмъкнат точки. В крайна сметка логичното се случи и Турция и Хърватия продължиха напред, а „Драконите“ останаха трети. Интересно е, че те не отстъпиха пред „Ватрените“, а едно от двете им поражения бе безкрайно изненадващо с 2:4 от Армения у дома. До последно Уелс имаше своите шансове, за едно от първите две места, но завърши наравно с Армения и Турция в последните си две срещи.

Финландия също бе замесена в спора за една от първите две позиции в Група Н, която се оказа доста равностойна, ако изключим аутсайдера Сан Марино и провала Северна Ирландия. Финландия събра общо 18 точки от десет мача, като първите четири тима бяха събрани в само четири точки. За „Суоми“ най-тежък съперник се оказа Дания, която спечели и двете издания на скандинавското дерби.

През 2020 година Уелс печели на два пъти срещу Финландия в срещи от Лига В на Лига на нациите. Година по-късно пък попадения не падат в приятелска среща играна в Хелзинки. На мнение съм, че двата отбора са равностойни и със сигурност имат своите шансове срещу Полша във финалния плейоф, но домакинският фактор ще се окаже ключов днес. Да, дългогодишният лидер Гарет Бейл вече не е част от националния отбор на „Драконите“, но в квалификационния цикъл аз останах приятно изненадан от тяхната игра и резултатите, които постигнаха. Финландия пък никога не се е славила като добър гост, макар и да постигна победи над Северна Ирландия, Казахстан и Сан Марино през миналата година.

Очакване: Уелс #1-0 / Краен Резултат: Победа за Уелс.