Уелс – Полша Прогноза 26.03.2024

Уелс емблема
Уелс
П
Р
Р
П
П
З
Полша емблема
Полша
П
Р
Р
П
З
П

Уелс и Полша не успяха да се класират за ЕВРО 2024 по традиционния начин, което за „Дружина Полска“ е абсолютно разочарование и изненада. Двата тима обаче получават своя златен шанс поради присъствието си в Лига на нациите, където бяха в Група 4 от Лига А. Абсолютно всички останали, от най-висшата лига на този турнир, успяха да заемат едно от първите две места в своите квалификационни групи и така днешните съперници получиха този втори златен шанс.

За победителя от днешната среща няма да е никак лесно в груповата фаза на Европейското първенство, тъй като жребият отреди те да се изправят срещу Нидерландия, Австрия и Франция. На пръв поглед Полша изглежда като по-опитният тим, който обаче се представя посредствено на подобни големи форуми. Уелс пък започна една нова ера – без Гарет Бейл и с по-скоро мотиваторска роля на Арън Рамзи в съблекалнята, отколкото на терена. С оглед домакинския фактор, именно „Драконите“ са и фаворит да продължат напред.

В четвъртък видяхме едно страхотно представяне от Уелс. „Драконите“ не оставиха грам съмнение, че ще се справят в домакинството си на Финландия, като започнаха изключително силно двете полувремена с ранно попадение. Крайният резултат бе 4:1, а дори и гол на Бен Дейвис бе отменен. Полша пък постигна най-изразителния успех в първите срещи от тези плейофи. Противникът обаче и бе най-ниско позиционираният – Естония. Поляците затвориха първата част при резултат само 1:0, но и с човек повече. Крайният резултат бе 5:1, като естонците отбелязаха последния гол в мача с единствения си удар.

Обичайно сме свикнали Уелс да е отбор, който се защитава, не създава много положения и ако печели, го прави с 1:0. Роб Пейдж обаче се опитва да изгради един по-друг стил, в който голямата звезда в състава липсва, но колективът и бързината в атака е на ниво. От другата страна е Полша, с великана Левандовски, който обаче рядко съм виждал да излиза герой за своята страна, като дори не отбеляза гол при успеха над Естония.

Година и половина по-късно, от срещите между двата тима в Лига на нациите, ще е интересно да проследим прогреса на Уелс. Тогава Полша спечели и двете срещи, като общо четирите гола между двата тима паднаха през втората част, а „Дружина Полска“ спечели с 1:0 в Кардиф. В квалификациите обаче поляците не загубиха само визитата си на Фарьорски острови, като инкасираха срамно поражение в Молдова. В края на миналата година пък Уелс победи като домакин Хърватия. Личното ми мнение е, че към днешна дата „Драконите“ демонстрират по-добър футбол и стените вкъщи ще им помогнат в този важен сблъсък.

Очакване: Уелс #2-1 / Да се Класира: Уелс.