Прогнози Първа Лига

Нивото на българския футбол е ниско, но все пак това си е нашата лига и трябва да и обърнем внимание. За всеки кръг от нашия шампионат ще намерите обща публикация с кратка обоснована футболна прогноза за всеки мач от определения кръг. Както и в другите шампионати така и в България имаме няколко ключови дерби мачове.

За срещите на върха между ЦСКА, Левски и Лудогорец ще отделим специално внимание и ще ви запознаем по-подробно с цялата информация. Друго голямо дерби на българският футбол, което няма как да пропуснем, е пловдивското дерби между Локомотив и Ботев.

История на българската Първа Лига

Историята на националния футболен шампионат започва през 1924 година под формата на директни елиминации. През този сезон, първенството не се довърша и за това за първи път шампионът на страната се определя година по-късно, когато финалът противопоставя Владислав Варна и Левски София. Първият носител на трофея от националното футболно първенство стават варненци.

През 1948 година се взема решение да се сложи край на елиминационния формат на първенството и да се премине към футболна лига. Така през есента на 1948 година стартира “А” Републиканска футболна лига. Участие в този нов формат заемат десет отбора, а първият шампион е Левски София. През годините бройката на отборите се разширява до 16, а през два сезона през 70-те години до 18. Под това име и този формат лигата се подвизава до 2000 година. Последният шампион са отново “сините”, а техен подгласник “червените” от София.

През 2000 година се създава Висша професионална футболна лига, но тя просъществува едва три години. През 2003 година първенството се преименува на “А” Професионална футболна лига. Под това наименование шампионатът също не продължава твърде дълго и през 2016 година родното първенство е преименувано на Първа професионална футболна лига или по-познато като Първа Лига. Първият шампион под новия формат на шампионата е разградския Лудогорец.

Носителят на най-много трофеи от българската елитна дивизия е софийския гранд ЦСКА. “Червените” имат 31 титли в своята витрина. Само с пет по-малко зад тях се нарежда вечният враг Левски, а на трето място е отново столичен тим – Славия. Лудогорец спечели последните седем издания на родния шампионат и заема четвъртата позиция в тази класация с шест титли в своята витрина. По четири пъти шампион на страната са ставали Локомотив София и Литекс Ловеч. Варненският Черно море има общо четири титли, но те са спечелени от предшествениците на тима Владислав Варна и Тича Варна. Един от най-подкрепяните български клубове Ботев Пловдив е ставал шампион на България само два пъти в своята история. Друг легендарен клуб Спартак Варна, който в момента се намира в много труден период, е печелил шампионата веднъж. С по една шампионатна титла в своята витрина са Локомотив Пловдив, Спартак Пловдив, Етър, Берое, Спортклуб София и АС’23

Формат на българската Първа Лига

Българската Първа Лига включва 14 отбора, а форматът на провеждане на целия шампионат е сложен и много объркващ. Шампионатът започва с 26 кръга, в които тимовете играят на два пъти един срещу друг в разменени гостувания. След тази фаза отборите се разделят на две групи. Първата такава включва шест отбора, а втората осем.

В първата група попадат първите шест тима, които отново играят по два мача един срещу друг и определят шампиона на България, както и европейските ни представители. Останалите осем клуба се разпределят в две групи. Първата такава включва отборите завършили на седма, десета, единадесета и четиринадесета позиция, а в другата попадат съответно осмия, деветия, дванадесетия и тринадесетия от класирането след изиграването на първите 26 рунда. Във всяка от двете групи отборите се изправят по между си на два пъти и така се получават шест нови кръга. След края на тази фаза се образуват плейофи. Първите два тима от двете малки групи играят плейоф на разменени гостувания, а по-добрите два отбора от двата сблъсъка образуват финал. Победителят в него получава шанс да се бори за място в Лига Европа срещу третият или четвъртият, при определени обстоятелства, от шампионската група. Третият и четвъртият от новосформираните групи по четири отбора играят елиминационни плейофи, които определят един директно изпадащ тим във Втора професионална футболна лига и два отбора, които се изправят в бараж срещу втория и третия от класиранетона Втора Лига в борба за място в Първа Лига през следващия сезон.

Отбори в българската Първа Лига през сезон 2018/2019

Отбори в българската Първа Лига
ОтборОтбор
ЦСКАЛевски
ЛудогорецБерое
Ботев ПловдивЛокомотив Пловдив
ВереяЧерно море
СептемвриБотев Враца
Дунав РусеСлавия
Етър Велико ТърновоВитоша Бистрица

Къде да залагам обоснованите футболни прогнози за българската Първа Лига?

Пред себе си сме поставили цел да предлагаме залози с висок коефициент. Логично по-високата ставка е и с по-голям риск от загуба. При прочит на нашите обосновани футболни прогнози от българската Първа Лига може да вземете решение дали да ни се доверите или да използвате прочетеното за да изградите собствена прогноза.

Онлайн букмейкърите притежаващи лиценз за залози в България са няколко. Всички от тях предоставят различни бонуси, изисквания, удобства и т.н. На база тези критерии ние имаме своите фаворити и това са Winbet, Efbet и Betfair.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!