Сериозни идеи за нови футболни формати се раждат ежегодно. Някой от тях се забравят, а други се превръщат в реалност. Така новият турнир УЕФА Лига на нациите се превърна в реалност и началото бе дадено на 6 септември 2018 година. Историческия първи двубой бе между Казахстан и Грузия, а гостите бяха първият победител след успех с 2:0.

Основната идея за създаването на този турнир е да бъдат избегнати двубоите с приятелски характер, както и да се даде възможност на по-малките държави да се класират за Европейско първенство. Лига на нациите дава правото на всички национални футболни състави да премерят сили срещу отбор с подобни качества. Така някой измежду държави-джуджета като Малта, Люксембург, Фарьорски Острови и други ще попадне на голям футболен форум.

Що се отнася до приятелските срещи, то наблюдаваме, че отново има такива и това се налага тъй като някой от групите са с по три представителя и един от тях трябва да почива. Основният плюс тук, че всички държави ще имат назначени футболни срещи, а дори те ще са от състезателен характер. Ясно е, че големите футболни сили като Франция, Германия и Испания няма да останат без национален двубой дори и без този формат, но много от споменатите вече държави-джуджета трудно успяват да се уредят с приятелски срещи.

Въпреки всичко, този формат все още не възприеман като сериозен турнир и куп треньори и легенди се изказаха, че Лига на нациите е безсмислена и излишна надпревара. Това може и да е мнението на част от футболистите, но професионализмът им не го позволява да го съобщят. Нашето мнение, е че срещите от този турнир не носят дори заряда от квалификационен сблъсък, но все пак всеки път ще може да се насладим на дербита от Лига А, както и на равностойни срещи от Лига B.

За България форматът дава възможност да се състезаваме с равни по сила държави, което ни дава възможност да трупаме победи и самочувствие. Лига на нациите е още един шанс за нас да се доберем до Европейско първенство, а може би дори и по-лесния път, отколкото квалификационния. Двубоите от този турнир се очаква да доведат повече хора по трибуните, както и по-голям зрителки интерес. Това може и да не се случи в дебютите срещи, но при добро представяне и шанс за първата позиция в нашата група, интересът със сигурност ще е по-голям, отколкото един обикновен приятелски двубой.

Формат на Лига на нациите

След като разгледахме идеята за новия формат на УЕФА е редно да опишем накратко и сложния и труден за разбиране, от някои, формат на Лига на нациите. В този турнир попадат всички европейски държави, които са регистрирани в УЕФА, а те биват разпределени в 4 лиги, според своя коефициент:

  • Лига А
  • Това е най-висшата лига от Лига на нациите и място намират най-големите футболни сили. Те са разделени на 4 групи по 3 отбора, а във всеки кръг имаме по един двубой от тези групи. Тук ще срещнем съставите на Франция, Германия, Холандия, Испания, Англия и други.
  • Лига B
  • И тука съставите са разпределени на 4 групи по 3 отбора. Най-големите футболни сили, които ще се борят за квота за Европейското първенство и изкачване в Лига на нациите са Украйна, Русия, Австрия и Дания.
  • Лига C
  • Групите от тази лига вече са образувани от по 4 отбора, с изключение на Група 1, където съставите са само 3. Тази лига изглежда много равностойна с отбори като Шотландия, Гърция, Норвегия, Сърбия, Румъния и разбира се България.
  • Лига D
  • Тук са разпределени 16 отбора в 4 групи, а един от тях ще има щастието да се представи на Европейското първенство през 2020 година, въпреки че шансовете за класирането по каналния квалификационен път са нищожни. Като най-голям фаворит за това изглеждат съставите на Македония, Азербайджан и летящият напоследък Люксембург.

На няколко пъти споменахме, че този турнир дава шанс за квота за Европейското първенство през 2020 година. Това право ще получат общо 4 отбора - победителите във всяка една от лигите на турнира. За да може един тим да извоюва честта да се нарича победител в Лига на нациите, той трябва да премине през няколко фази.

Първата фаза, разбира се, е груповата. По-горе разгледахме накратко разпределенията по групи и лиги. Всяка една група ще излъчи един победител, който ще продължи към следващата фаза на турнира, а през следващото му издание се изкачва в горната лига. Ще има и загубил състав, а това ще е тимът, който завърши последен във всяка една от групите. Той ще бъде принуден да вземе участие в по-долното ниво през следващото издание на Лига на нациите, но това може да се превърне в плюс, тъй като конкуренцията за европейска квота ще е по-малка.

Четирите победители от групите ще се състезават в плейофна фаза на разменени гостувания. Първо те ще образуват две двойки, а победителите ще играят финален бараж. Той ще определи победителят във всяка една лига от Лига на нациите, а съставът ще бъде награден с квота за предстоящото Европейско първенство.

Прогнози за Лига на нациите

Разбира се, ние сме сайт за качествени обосновани прогнози, както и за безплатни футболни колонки. Редно е да споменем и какво може да очаквате от нас в дните предлагащи срещи от турнира Лига на нациите. Голям брой от срещите не предизвикват толкова голям интерес, защото държавите в Лига D не разполагат с най-качествените футболисти. Това донякъде важи и за Лига С, но там има качествени двубои, които ще предизвикат нашия интерес и ще се отчетем с обоснована прогноза. Там място намира и България, а ние никога не изпускаме да изкажем нашето мнение за нашите "лъвове". Големите футболни сили намират място в Лига B и Лига А. Всеки един двубой от тези две лиги ще намери място в нашите обосновани футболни прогнози.

Добре знаете, че дневните ни футболни колонки се разпростират в Сингъл прогноза с голям коефициент, Права колонка, Голова колонка, Колонка с точен резултат, Колонка краен резултат и двата отбора да отбележат гол, както и най-новото ни предложение Едномачови комбинации. Ще се постараем да попълним всички наши колонки в дните на Лига на нациите, но само, ако се чувстваме сигурни във възможността за успех.

Футболни Прогнози - Poznavach.com