Как се изчислява печалба от залог?

За да правите постоянни печалби, когато залагате на футбол, е от жизненоважно значение да разбирате коефициентите. Усъвършенстването при намирането на добри коефициенти (и техните предполагаеми вероятности) е от решаващо значение за вашия дългосрочен успех.

Най-традиционният начин за изразяване на коефициентите за футболни залози във България са известни като „десетични коефициенти“. Например 1.80, 2.00, 2.50. Десетичните коефициенти, известни още като европейски коефициенти, стават все по-популярни, тъй като те са сравнително по-лесно разбираеми от традиционните дробни (британски) коефициенти 2/1, 18/20 и т.н.

Какво означават футболните коефициенти

Нека започнем да обясняваме какво представляват коефициентите, като разгледаме колко пари ще заработите, ако вашият футболен залог се окаже печеливш. За целта ще разгледаме пример с десетични коефициенти. Десетичните коефициенти показват какво ще бъде Ви бъде изплатено, ако заложите с определена сума при тези коефициенти. Така например, една победа с коефициент от 3,00 с залог 10 лева ще направи общата ви възвращаемост 30 лева. Тази печалба включва и залога, който сте направили – в случая 10 лева. Така стигаме до извода, че чистата печалба от този залог ще е 20 лева.

Алтернативата на залог с европейски коефициент 3.00 е британски коефициент 2/1. Както забелязвате, когато умножим залога ни по коефициента се получава чистата печалба от залога. Това е и единствената разлика между двата най-популярна вида коефициенти.

Залог с десетични коефициенти

Да разгледаме още 1 пример на залог с десетичен кофиециент – Ливърпул е домакин на Арсенал във Висшата лига.

За десетични коефициенти изчисляването на печалбата ви е много проста:

Вашата печалба = (Залог * Десетични коефициенти) – Залог

Нека кажем, че сме заложили 20 лева за Ливърпул да спечели предстоящия мач срещу Арсенал. Да предпложим, че победата за Ливърпул е оценена на коефициент 3.50. Колко печалба ще направите за залога си, ако Ливърпул спечели? Използвайки формулата от преди малко, следва извода че:

Вашата печалба = (20 лв * 3.50) – 20лв = 70 – 20 = 50 лв.

Така че в нашият пример бихме реализирали чиста печалба от 50 лева залог от 20 лева, ако Ливърпул спечели мача. Изглежда много просто, нали?

Залог с дробни коефициенти

Сега нека разгледаме същият пример, но този път с дробни коефициенти. Победата на Ливърпул във британски вид е оценена на коефициент от 5/2.

Изчисляването на печалбата ви с частични коефициенти е отново лесно:

Вашата печалба = (залог / знаменател) * числител)

Числителят е първата цифра във всяко представяне на частични коефициенти – следователно числителят е 5, а знаменателят е 2. Отново залога ни е 20 лева при коефициент 5/2. Колко печалба ще реализираме, ако Ливърпул спечели?

Вашата печалба = ( 20/2) * 5) = 10 * 5 = 50 лв.

Точно както при нашия пример за десетични коефициенти, ние ще направим печалба от 50лв на залог от 20 лева, ако Ливърпул спечели мача.

Коефициенти за футболни залози и вероятности

Както вече разбрахме, преобразуването от европейски коефициенти в британски е сравнително лесно.
Но това, което е по-важно за осъществяване на печалба в дългосрочен план е разбирането на вероятностите при предлаганите ни коефициенти. Защо? За да реализираме печалба в дългосрочен план, ние трябва да търсим коефициенти, чиято стойност е по-голяма от реалната, т.е шанса залога да се случи, да е по-голям от коефициента.

Преобразуване на коефициенти във вероятности

За да превърнем десетичните коефициенти във вероятност, използваме проста формула. Нека за целите на илюстрацията отново използвайте нашия пример за Ливърпул срещу Арсенал и коефициент 3.50 за победа на домакина. Въз основа на коефициента, който ни е предложен, какви са шансовете Ливърпул да спечели мача?

Вероятност = 1 / десетична коефициент = 1 / 3.50 = 0.2857

Умножена след това с 100, за да се изрази предполагаемата вероятност като процент, виждаме, че коефициентът от 3.50 предполага, че Ливърпул е оценен на вероятност от 28.57% да спечели мача. За да реализираме печалба в дългосрочен план, трябва да сме сигурни, че Ливърпул ще печели по-често в тази среща от съответния процент. Ако приемем, че отборите са абсолютно равностойни и изключим всички странични фактори, то шанса за всеки един изход от двубоя – победа, равен или загуба е 33.33%, т.е залог за Ливърпул на коефициент от 3.50 би бил с изключителна висока стойност за нас.

Естествено, във футбола рядко има такива равностойни съперничества и е нужен изключително качествен анализ за правилна оценка на реалния шанс за победа. Като начинаещи във футболните залози не е нужно да правите, а и ще Ви е трудно да правите задълбочени анализи на която и да е среща, но с времето ще можете да оценявате по-лесно кога си заслужава да се заложи на определен изход на дадена среща.

Още връзки

Футболни Прогнози - Poznavach.com