Как да познаваме футболни мачове успешно?

За да познаем изхода на дадена футболна среща е нужно много работа и малко доза късмет. Съгласете се, ако не следите футбол и не обичате футболната игра, трудно ще знаете на кой отбор да заложите или колко гола да очаквате. Модерният футбол е непредсказуем и все по-често ставаме свидетели на изненади, които правят познаването на мачове дори още по-голямо предизвикателство, а използването на всяка налична информация може да обърне евентуален губещ залог в печеливш.

В следващите редове ще разгледаме правилните методи и инструменти, които да използвате, за да анализирате успешно мачовете, които сте си набелязали и да превърнем залагането на футбол в още по-вълнуващо приключение.

Как да започна?

Така искате да познавате успешно крайният изход на всяка среща, но не сте сигурни от къде да започнете? Вече четете тази страница в Poznavach.com, така че сте на правилния път и сте показали интерес да разширите познанията си по футболни залози. Поздравяваме Ви, всяко начало е трудно – особено изграждането на работещ правилен модел за познаване на мачове.

С навлизането на спортната борса на Betfair не малък брой специалисти с познания по статистика и математика се насочват към залозите на футбол. Използвайки собствени модели и увлечени повече по разработването на печеливши решения, отколкото от печеленето на пари (въпреки че голям брой хора залагат, за да си осигурят допълнителен доход), математиците все още залагат успешно, използвайки похвати, които ще обсъдим по-надолу в страницата.

За повечето от нас, които обичаме тръпката от залозите на футболните мачове, краткосрочните печалби не са от значение – ние искаме да сме успешни в дългосрочен план и да сведем загубите ни до минимум. Донякъде може да твърдим, че ние се опитваме да следим не толкова математически модели, а и външни фактори, които могат да окажат влиянието си върху развитието на срещата като например контузии, слухове за проблеми извън терена, дори метеорологичните условия. И при двата типа философии обаче, водещи са два въпроса: ще успее ли метода ни да ни доведе до залог за стойност и колко залога за стойност ще успея да идентифицирам?

Първия въпрос е по-скоро реторичен. Щом опитвате да изградите свой метод за залози, то вие ще търсите залог за стойност. Понякога обаче залозите от тип краен изход 1Х2 не са доходоносни и ще се насочите към друг залог като например Брой Голове в Мача или Голмайстор в Мача. Важно е да знаем, че крайната ни цел е да надхитрим букмейкърите и да ги победим. Те също имат и използват свой метод за правилно познаване на изхода на даден двубой, но за нас е важно да открием и да заложим на по-добър метод.

Вторият въпрос често е пренебрегван, но не бива да се изключва. Вие вече може да сте изградили метод за идентифициране на залог, но той може да ви дава подходящ мач едва един път за всеки кръг. Това означава, че Вие ще заложите едва около 38 пъти в зависимост от първенството, на което се спрели. Да няма съмнение, че ако метода Ви е правилен Вие ще успеете да генерирате печалба от тези 38 залога, но ако подобрите метода си да идентифицирате мач всеки ден, Вие ще умножите печалбата си многократно.

Основни фактори и полезни инструменти

Така, да се върнем на първоначалния въпрос. Как да печеля от футболни прогнози? На лице са няколко основни фактора, които никога не бива да пренебрегвате, ако искате да започнете да печелите от своите прогнози. В следващите редове изброяваме всеки от тях, а Вие дайте всичко от себе си, за да запомните повечето от тях.

Футболна статистика

Най-важния фактор, на базата на който да изградите работещ метод за познаване на изхода на всяко спортно събитие е статистиката. Когато става въпрос за футбол най-важните елементи, на които е нужно да обърнете внимание са:

  • Голова Разлика / Отбелязани Попадения и Получени Попадения /
  • Владеене на топката
  • Удари в очертанията на вратата
  • Удари по посока на противниковата врата
  • Местоположение на ударите, които са отпратени по посока противниковата врата

Проблема, който съществува при статистиката и в футбола като цяло е, че не винаги по-атакуващият отбор побеждава. Затова и въпросите, на които трябва да си отговорим са:

  • Ще ми дадат ли въпросните елементи от статистиката правилна оценка за представянето на отборите?
  • Ще успея ли да намеря достоверен източник, за да си набавя нужната статистика?

Обещаваме да разгледаме тези въпроси и да им дадем отговор малко по-надолу в страницата, когато ще обсъдим как да използваме статистическите данни правилно.

Извадка от данни

Големите на извадката, която използваме, за да анализираме мачовете си, винаги ще е водещ въпрос и ще чуете различни мнения. Най-правилният отговор, е че големината на извадката трябва да е точно такава, колкото да ни донесе постоянен източник на залози за стойност.

За да бъдем по-разбрани, големината на извадката, която използвате означава дали при анализа на срещите Ви ще разглеждате последните 10 мача на всеки отбор във всички турнири или ще разгледате единствено срещите, които те са изиграли помежду си. За да бъде стратегията Ви доходоносна в дългосрочен план, ще е необходимо да сте постоянни в анализа си и да не променяте големината на извадката си за всеки мач.

Събиране на данни

За наше щастие, живеем в ерата на модерните технологии и в Интернет е пълно с източници на информация и статистика, която да използвате, включително и нашия сайт. Когато все пак говорим за подробна статистика, включваща всички компоненти и елементи от играта е трудно да се намери безплатно източник. Ако все пак нямате намерение да анализирате всички футболни първенства, то Poznavach.com и Flashscore ще са ви напълно достатъчни

Технически умения

Последния фактор, който отбелязваме са техническите умения. Със сигурност, ако притежавате умения по програмиране, ще успеете да си спестите голям брой време в търсене на информация. За създаването на не толкова сложен софтуер за анализ не е нужно да сте Стив Джобс, като начинаещите дори могат да използват таблиците и формулите, които Excel предлага. Използвайки подробна статистика и коефициенти от букмейкъри, програмата автоматично ще ви подсказва залозите за стойност.

Все пак, ако имате възможност да програмирате и да използвате платен източник на статистика, който се обновява всяка секунда, то смеем да твърдим, че Вие ще разполагате с залог за стойност всеки ден. Реалността е такава, че повечето от нас нямат нужните умения и трябва да работят повече по уменията си по Excel и анализирането на база от данни. Да знаем, че е трудно, но ако отделяте дори само по 30 минути на ден, за да подобрите формулите, които използвате, резултата ще си заслужава.

Основи и изграждане на стратегия

Щом сте стигнали до тук, приемаме че вече сте изградили в съзнанието си модел и стратегия, която ще използвате в анализирането на срещите, които сте избрали. В следващите редове ще разгледаме обстойно как да използваме статистиката правилно, на кои елементи от нея да обърнем повече внимание и на кои елементи от нея ще отдадем по-малка стойност.

Преди да започнем с анализа, ще напомним, че перфектен модел и стратегия за залози на футбол няма – футболът все пак е спорт и като такъв късмета, както и елемента на случайност винаги ще го съпътстват. Най-добрите нападатели винаги в някой мач ще ударят греда или ще пропуснат дузпа в заключителните минути – именно за това футбола е толкова вълнуваща игра.

Предимство на Домакина

Водещ фактор във всеки анализ трябва да е представянето на отбора домакин пред собствена публика. Няма две мнения по въпроса, че във всеки спорт, отбора домакин има преимущество над своя противник. Главния проблем, на който трябва да се обърне внимание е дали даден отбор се чувства по-добре като домакин от друг.

Ако разгледаме мач между равностойни отбори, в краткосрочен план със сигурност ще направим разграничение между представянето на отбора домакин. Статистиката обаче показва, че в дългосрочен план предимството за домакина между равностойни отбори е еднакво и равностойно. Таблицата по-долу показва предимството за домакина в топ първенствата на Европа за последните 5 сезона. Както ще забележите, предимството за отбора домакин във всички срещи е приблизително + 0.37 гола, което е и половината от стандартните за футбола + 0.74 гола – в по-малките държави, където футбола е по-слабо развит, домакинското предимство е значително по-голямо.

ПървенствоГолове ДомакинГолове ГостДомакинско Предимство
Белгия Първа Дивизия1.621.22+ 0.40
Англия Висша Лига1.541.19+ 0.35
Франция Лига 11.441.07+ 0.37
Германия Бундеслига1.631.28+ 0.35
Италия Серия А1.501.14+ 0.36
Холандия Ередивизия1.771.36+ 0.41
Португалия Примера1.461.14+ 0.32
Русия Премиер Дивизия1.391.08+ 0.31
Шотландия Висша Лига1.461.24+ 0.22
Испания Примера Дивисион1.631.13+ 0.50

Прилагането на този фактор към стратегията ни е изключително лесно. За целта ще използваме пример с Отбор А и Отбор Б от Примера Дивисион. Пресметнали сме отбелязаните голове на двата отбора, съответно като домакин и гост, и резултатите показват, че Отбор А отбелязва по 1.75 гола като домакин, а гостите Отбор Б отбелязват по 1.55 гола в гостуванията си.

Таблицата показва, че в Примера Дивисион, предимството за домакина е от 0.5 гола. Разделяме на 2 за двата отбора и получаваме разлика от 0.25 гола. Добавяме въпросните 0.25 гола към очакваните голове за Отбор А и приспадаме 0.25 гола от очакваните голове за Отбор Б. Получените резултати са: 2.00 гола за Отбор А и 1.20 гола за Отбор Б.

Полученият резултат показва, че може да очакваме Отбор А да победи с 2:1 Отбор Б в 80% от срещите между двата отбора.

Владеене на Топката

Владеенето на топката е една от най-противоречивите статистики във футбола, но за целта на нашето занятие сме длъжни да и отделим нужното внимание. В сравнение с ударите по посока на противниковата врата, владеенето на топката е значително по-пренебрегвана от футболните анализатори. Проблема с владеенето на топката идва при това, че далеч по-важно е качеството, отколкото количеството. Пет минути владеене на топката в твоята половина е по-маловажно от 1 минута владеене на топката пред противниковата врата.

Съветваме Ви да не обръщате голямо внимание на държането на топката за залози преди началото на срещата. Ако обаче обичате да залагате на футбол на живо, доминирането във владеенето на топката за даден отбор, често е предпоставка да се търси допълнителен гол в срещата и може да бъде използвано в наша полза.

Голова Разлика

Головата разлика е сред най-важните компоненти на всеки модел за футболен анализ, тай като най-ясно показва общото представяне на всеки отбор в хода на сезона. Победа с 1:0 може да печели трофеи или да те остави в най-високия ешелон, но носи със себе си и голяма доза случайност. В краткосрочен план аутсайдер може да е с положителна голова разлика срещу абсолютен фаворит, но в дългосрочен план, резултатите ще си дойдат на място.

Въпроса, който трябва да си зададете е каква извадка ще е достатъчна, за да сме сигурни в представянето на даден отбор. В големите първенства поредица от 10 мача са достатъчни, за да добием представа от играта на даден отбор и какво да очакваме. Под внимание обаче трябва да се вземе и привличането на дадени футболист, контузии, както и смяна на треньор. Всички тези компоненти могат да променят формата и тактиката на даден отбор и да обърнат головата разлика на съответния тим.

Като пример ще дадем представянето на българския шампион Лудогорец. Под ръководството на Георги Дерменджиев, отбора разчиташе на позитивен атакуващ футбол. Голям брой от мачовете на Лудогорец дори и в Европа завършваха с голово предимство на разградчани и отбора изглеждаше като добър избор за залог гол-гол срещу Реал Мадрид, Арсенал и ПСЖ. Когато обаче начело на тима застана Димитър Димитров – Херо, все още опознавайки състава си, орлите разчитаха предимно на контраатаки и по-солидно представяне в защита. Това доведе и до спад в отбелязаните голове на тима в Европа, но същевременно подобриха головата си разлика, тъй като започнаха да допускат по-малко попадения.

Съветваме Ви да обърнете внимание на моментното представяне на отборите и да проучвате ситуацията в клубовете внимателно преди да предприемете залози на базата на голова разлика. Повечето букмейкъри не използват статистически данни от миналия сезон, а внимателно следят формата на отборите, за да изготвят коефициентите за всеки залог.

Удари във вратата

За жалост по подобие на владеенето на топката, ударите във вратата не винаги са перфектната статистика. Най-големите футболни анализатори са на мнение, че ударите във вратата не могат да отразят правилно случилото се на терена. Отбор А може да има 16 удара срещу едва 7 удара за Отбор Б, но ако голяма част от тях са извън наказателното поле, те няма да имат стойност като ударите на нападателите на Отбор Б, останали сами срещу вратаря на противника.

В последно време все повече анализатора се позовават на модела xG – очаквани голове в срещата. Използвайки софтуер, специалистите изчисляват коефициента за очакван гол от всеки удар по посока на противниковата врата. Модела за очаквани голове е сред най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание, когато изготвяте вашите анализи. В крайна сметка на коя статистика ще искате да се позовете – Удари 3 към 15 или очаквани голове 1.9 към 0.5? Мислим, че отговора е ясен.

Очаквани голове xG – Местоположение на ударите

Сравнено със стандартните удари към вратата, изчисленията за очаквани голове е доста по-трудно и следват определен модел. На всеки удар се придава коефициент или по-скоро оценка в зависимост от дистанцията, от която е отправен и от създалата се ситуация на терен. Съществуват и други фактори като например дали удара е с глава или с крак, дали нападателя е имал време да изиграе положението свободно или е бил под натиск от защитник и други.

За наше щастие не е нужно да правим подобен тип изчисления, тъй като в Интернет е пълно с достоверни източници на този тип статистика. Редица чуждестранни спортни журналисти, както и български футболни фенове редовно публикуват своите изчисления на личните си блогове, в профилите си в социалните мрежи или в специално създадени сайтове. Комбинирайки домакинското предимство, головата разлика и коефициента очаквани голове във вашия анализ, стратегията Ви ще даде положителни резултати в най-кратки срокове.

Заключение

Възможностите за анализ на футболни мачове са безкрайни, но основата, на която трябва да се опрете вече трябва да се е зародила в съзнанието Ви. В нашия сайт Poznavach.com правим индивидуален анализ на всеки мач позовавайки се на възможностите на всеки един отбор да отбелязва голове. Използвайки извадка от последните 10 мача на отбора във всички турнири и следейки какво се случва в клуба през времето за подготовка за всеки мач, ние може да дадем прогноза за крайния изход на всяка среща.

Статията ни със сигурност е далеч от пълна и винаги може да се добави още подробна информация, но се опитахме да Ви дадем концепцията на създаването на правилен работещ модел за футболен анализ. Използвайки и прилагайки съветите ни, неминуемо ще усетите положителен ефект в залозите Ви.

Още връзки

Футболни Прогнози - Poznavach.com